cay bardagi
Ne zaman, kim buldu bilmiyorum ama inanılmaz bir dizayn! Batılılar neden bu dizaynı benimseyememiş gerçekten anlayamıyorum.
İnce belin yarattığı eğim bir taşla üç kuş vuruyor:
1) Ağız kısmındaki dışa açılan kıvrımı sayesinde, ince belli bardağı hiç bir enerji harcamadan (bardağın kendi ağırlığını kullanarak) kaldırabilirsiniz. Böylece parmaklarınızı yakmadan çayınızı rahatça içebilirsiniz. Sıcak bardağı ortasından sıkarak kavramanın ne kadar zor olduğunu farkeden Batılı ise kulp denen garip şeyi icat etmiş.
Sizce hangisi daha zekice? Olanı hafif eğmek mi, yoksa olana bambaşka bir parça eklemek mi? (İlkinin üretim sürecinin daha basit ve ekonomik olduğu kesin.)
2) Dibe çöken minik çay tanecikleri, çayınız bitinceye kadar sizi rahatsız etmez. Bardak yatay haldeyken bile ağzınıza girmezler çünkü ince belin yarattığı kaviste sıkışıp kalırlar. Batılı ise minik çay taneciklerin yarattığı problemi ancak “poşet çay” teknolojisiyle çözebilmiştir.
3) Havaya kaldırdığınızda ince belli bardak tam anlamıyla özgürlüğünü kaybedip kolunuzun bir uzantısı haline gelmez. Tutuş yönünüze dik açıdaki eksende sallanma özgürlüğünü korur. Böylece, bu eksen doğrultusunda (mesela yürürken) yaptığınız hareketler çayınızın dökümesine sebep olmaz. Oysa kulplu bardakla hareket ederken çok dikkatli olmanız gerekir.