caz nedir?

'caz ne degildir?' sorusu bu post icin daha alakali olacak. (aslinda her elestirinin altinda '....... ne degildir?' gibi bir soru yatmamaktadir?)

(bir sozluk dusunun, icinde kelimelerin tanimlari olmasin. tanimlar yerine, her kelimenin yaninda o kelimenin kendisine anlamca yakin olan kelimelerden farklari yazilsin. sizce de boyle bir sozluk cok daha yararli olmaz mi? boylece kelimelerin dis hatlari daha keskince cizilmis olmaz mi? tabi ki boyle bir sozlugun gozlenebilir, objesel kelimeleri indeksinde barindirmasi mantiksiz olacaktir - mesela kimse herhangi bir sozlugu alip 'masa' sozcugunun tanimina baktiktan sonra tatminsizlik icinde kalmamistir. )

Supersilent, Psapp ve Quantic caz gruplari degildir. fakat gene de Akbank bu gruplari caz festivali kapsaminda ulkemize cagirmistir. dogru, improvizasyon cazi caz yapan elementlerden biridir. ama improvizasyonun yogun oldugu her parca bir caz parcasi midir? elbet degildir. o yuzden, elektronik aletler ile deneysel gurultu yaratan Supersilent'in konserine gidenlerin cogu, kirk dakika suren parcalara ritm bile tutamadiklarinin farkina vardiktan sonra saskinlik icerisinde Bablyon'u terketmistir.